Historie

Hamarløpet har den spede opprinnelse som en del av den tradisjonsrike Hamarpakka, noe mer av et paraplyarrangement og begrep. Hamarpakka oppsto da Espen Almlid under studietiden sin på Handelshøyskolen BI i Sandvika hver sommer tok med seg studiekamerater fra mer sentrale strøk opp til flatbygdene i Innlandet for varierte fysisike og ikke-fysiske aktiviteter. Etterhvert inkluderte denne en 6,2 km løperunde, som også var egnet for å samle et noe bredere publikum.


I ettertid har dette utviklet seg til "Nye Hamarløpet" på 10 km som nå arrangeres av "Foreningen Hamarløpet", og som ønsker alle i og utenfor Hamar velkommen til en hjertelig mosjonsdyst i Hamars indrefilèt. Denne utgaven hadde sin premiere i 2013 og har vokst fra drøyt 100 deltagere til over 500 i 2019.


Hamarløpets formålsparagraf er nå sentrum for arrangementet: Folkehelse og løpeglede for alle, langs Hamars herligheter!UANSETT HVOR SAKTE DU LØPER SÅ KNUSER DU ALLE SOM LIGGER PÅ SOFAEN.

Gammel løype (2003-2009)


Hamarløpet var et 6,2 kilometer langt terreng- og skogsløp som hadde som hovedformål å fremvise det beste av hva innlandsbyen Hamar har å by på - i tillegg til å få folk i form. Løpet startet dermed med en runde gjennom Furuberget, Hamars sentralt beliggende furuskog, med påfølgende nedstigning til Mjøsa, for deretter å slange seg langs innsjøen i retning Domkirkeodden.


Løperne kom aldri gjennom selve Domkirkeodden, men kunne betrakte de storslotte ruinene fra Domkirka - som svenskene tente på i 1567 under Sjuårskrigen - mens de mer eller mindre helhjertet forsøkte å måle fart, hjertefrekvens og forbrukte kalorier på de myke stiene langs vannet.


Ved passering Jernbanemuseet vendte løypa tilbake i retning hematt, og derfra til mål var det jevn stigning hele veien. Løypa avsluttet med den sagnomsuste Presterudbakken, en 500-600 meter laaang motbakke - som nok føltes enda lenger - på vei opp mot målområdet. Midt i bakken fant man alltid utplasserte fotografer, filmteam og andre skuelystne som foreviger mildt sagt minneverdige øyeblikk.